Na Szlaku Pasiek z Recyklingu. Ule w Sercu Opola

Na Szlaku Pasiek z Recyklingu. Ule w Sercu Opola

Zamiast sadu owocowego czy łąki dach biurowca? To zjawisko coraz powszechniejsze. Miejskie ule spotkamy m.in. na dachu Opery Paryskiej, Centrum Spotkania Kultur w Lublinie czy Biblioteki Politechniki Świętokrzyskiej. W lipcu 2023 roku pszczoły krainki zamieszkały także na dachu Centrum Usług Publicznych w Opolu. Tym samym miasto dołączyło do Szlaku Pasiek z Recyklingu.

Pasieka w kolorze czerwonym

Na Szlaku Pasiek z Recyklingu jest aż trzynaście przystanków. Pierwsze w Polsce charakterystyczne ule stanęły trzy lata temu na dachu gmachu Biblioteki Politechniki Świętokrzyskiej. Z czasem czerwone domki dla pszczół pojawiły się też m.in. w Krośnie, Białej Podlaskiej, Iłży, Bytomiu czy Wałbrzychu. W ubiegłym roku miejska pasieka zagościła także w Opolu. Na dachu Centrum Usług Publicznych przy ulicy Pileckiego 1 ustawiono 5 uli wykonanych z elementów pozyskanych w procesie recyklingu elektrycznych śmieci.

Drugie życie… pralki

Ule z recyklingu zaprojektował grafik i równocześnie pszczelarz Tomasz Waśkiewicz. Prace koncepcyjne nad samym projektem trwały ponad rok. Do budowy nietypowych domków dla pszczół wykorzystano bębny ze zużytych pralek, które najpierw wyprostowano, a następnie pocięto w heksagony przypominające plaster miodu. Poza metalową obudową, ule posiadają wszystkie typowe elementy, takie jak drewniane nóżki, dennicę, korpus oraz daszek.

W każdym ulu w Pasiece w Sercu Opola mieszka około 70 tysięcy pszczół wyjątkowo łagodnej rasy kraińskiej. Na dachu Centrum Usług Publicznych ustawiono także poidełka wykonane ze szklanych drzwiczek od pralek oraz tablice edukacyjne, również z recyklingu. Na tablicach znajdują się ciekawostki z życia pszczół oraz informacje dotyczące prawidłowego postępowania z elektrycznymi śmieciami.

Miód z Serca Opola

Pasieką miejską w Opolu opiekuje się pszczelarz Michał Lasek. Zbierany przez niego miód jest wielokwiatowy, wyjątkowo bogaty w pyłek. Dzięki bardzo różnorodnej bazie pożytkowej znajdziemy w nim ponad 300 ziaren pyłku m.in. z wierzby, chabra bławatka, kasztanowca czy lipy. Badania potwierdziły, że produkowany przez opolskie krainki złoty nektar jest wolny od zanieczyszczeń i bardzo zdrowy. Wartość normatywna jakości handlowej według Rozporządzenia Ministra Rozwoju Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynosi nie więcej niż 0,1%. Miód opolski uzyskał wynik 0,03%, co czyni go jednym z najczystszych typów miodu.

Z jednego ula z recyklingu zbieranych jest około 10 kilogramów miodu. Tymczasem każde 150 gramów słodkiego nektaru, to 20 000 lotów, a każda pszczoła wylatuje dziennie maksymalnie 15 razy. Opolskie krainki to więc wyjątkowo zapracowane pszczoły.

Edukacja poza standardami

Pasieka w Sercu Opola powstała dzięki projektowi „Od pralki do ula”, realizowanemu przez miasto oraz Fundację Odzyskaj Środowisko. Poza tradycyjną funkcją, miejsce to ma także charakter edukacyjny. Jego celem jest pokazywanie jak wielkie znaczenie ma równowaga pomiędzy światem zapylaczy a stanem środowiska naturalnego, także w kontekście elektrycznych śmieci. Dlatego na uroczyste miodobrania zapraszani są młodsi i starsi mieszkańcy Opola, a w pasiece organizowane są różnego rodzaju warsztaty dla szkół i przedszkoli.

Artykuł został opracowany przez Fundację Odzyskaj Środowisko we współpracy z miastem Opole oraz organizacją odzysku ERP, w ramach projektu „Od pralki do ula”.


Źródła:

https://magazyncieplasystemowego.pl/ekologia/pszczoly-lubia-metropolie

https://www.opole.pl/dla-mieszkanca/aktualnosc/miejski-miod-jednym-z-najzdrowszych

https://odzyskajsrodowisko.pl/miod-z-pasieki-w-sercu-opola-wyniki-analizy-pylkowej/

https://odzyskajsrodowisko.pl/pasieka-w-sercu-opola-pszczoly-krainki-w-ulach-z-recyklingu/