Jak smakuje zamojski miód z uli z bębnów od pralek?
14 czerwca o godz. 11.00 władze Zamościa wraz z przedstawicielami Fundacji Odzyskaj Środowisko, organizacją odzysku AURAEKO oraz mieszkańcami Zamościa przeprowadzą uroczyste miodobranie. Wydarzeniu będą towarzyszyć warsztaty edukacyjne na temat recyklingu, zajęcia z tworzenia świec z wosku oraz degustacja produktów pszczelich.
Odsklepianie, wirowanie, smakowanie
Pierwsze w tym sezonie miodobranie jest dowodem na to, że krainki doskonale czują się na terenie Zamościa. Aby wytworzyć jeden kilogram miodu, pszczoły muszą odwiedzić kilka milionów kwiatów.
Uczestnicy miejskiego miodobrania będą mogli spróbować swoich sił w odsklepianiu miodu i obsłudze miodarki.
Pasieka z recyklingu
Trzy charakterystyczne czerwone ule z elementów pochodzących z recyklingu elektrycznych śmieci stanęły w Zamościu w ramach projektu Elektryczne Śmieci.
Pasieką opiekuje się mistrz pszczelarski o wieloletnim doświadczeniu Janusz Czuwara.
Zamość, znalazł się na szlaku pasiek z recyklingu obok takich miast jak: Świdnik, Krosno, Wałbrzych, Częstochowa, Iłża, Poznań, Katowice, Kielce. Więcej o szlaku pasiek z recyklingu znajduje się na stronie Fundacji Odzyskaj Środowisko.
ZOBACZ TAKŻE
Jak smakuje miód z bębnów od pralek?
Sprawdzili smak miodu z uli z bębnów od pralek
Romiód – badania miodu z miejskiej pasieki z recyklingu w Wałbrzychu